Ekologiczne czekolady

Meybona jest w rękach rodziny od trzech pokoleń. W 1923 Emil Meyerkamp i jego żona Luise założyli fabrykę słodyczy w Löhne (Westfalia, Niemcy). Początkowo wyroby cukiernicze były produkowane wyłącznie do dystrybucji regionalnej. Później Meybona skoncentrowała się na batonach czekoladowych i od lat 80. eksportuje je na cały świat.


Marka Meybona jest połączeniem nazwiska założycieli firmy „Meyerkamp” i łacińskiego słowa „bona” oznaczającego „dobre”.


Dziś od ponad 90 lat Meybona nadal znajduje się w pierwotnej lokalizacji i przetwarza surowce wedle tych samych tradycyjnych zasad - od ziaren kakaowych po gotową czekoladę (od ziarenka do tabliczki).
Większość z nas zwykle nie umieszcza czekolady w tej samej kategorii co wino lub kawa i oczekuje, że każda tabliczka czekolady będzie smakować tak samo. To dlatego, że w ciągu ostatnich stu lat firmy produkujące czekoladę ustandaryzowały smak, używając mieszanki ziaren i dodając inne składniki, aby ukryć goryczkę lub charakterystyczny smak.


Jesteśmy dumni, z tego, że jako nieliczni możemy sami prażyć ziarna kakao. Dzięki temu nasze wyroby mają własny, nieustandaryzowany smak! W przeciwieństwie do większości innych producentów, rezygnujemy także ze wstępnej obróbki masy kakaowej-to czyni nas wyjątkowymi!


Surowce do wyrobu naszej czekolady częściowo pochodzą z Unii Europejskiej, a częściowo z egzotycznych krajów. Kakao pozyskujemy głównie z ekologicznych upraw zlokalizowanych na Dominikanie, natomiast pełne mleko bio pochodzi z Niemiec. Wszystkie nasze czekolady uszlachetniamy prawdziwą wanilią Bourbon (mielone laski wanilii z wyspy Reunion i Madagaskaru). Cukier trzcinowy pochodzi z certyfikowanych bio upraw w Brazylii, a pozostałe składniki jak np. ekologiczne truskawki i pomarańcze pochodzą z lokalnego rynku UE.


Wysoka jakość i niepowtarzalna czekolada - to nasza filozofia i wielka pasja - TERAZ i NA ZAWSZE!
System działa na platformie SolEx B2B